ROSÉ BIO 2023, GSELLMANN
315 Kč vč DPH
Popis
Z nahrávek rozhovorů o vínech s Andreasem Gselmannem byla spousta myšlenek přepsána do textů tohoto formátu. V jeden moment však je na nahrávce ticho, nikdo nemluví a slyšet je pouze zpěv ptáků a zvuk pokládání skleniček na velký dubový stůl. Ochutnáváme, rozvažujeme a ve sklenicích máme Andresovo Rosé. Některé momenty zkrátka zachytit nešly.
Toto Rosé nás zkrátka dokonale okouzlilo. Andreas pro něj zvolil odrůdy hroznů – 70% Frankovku 15% Svatovavřinecké a 15% Rösler, po ruční sklizni, pošlapání nohama a dvouhodinové maceraci na slupkách putoval mošt do dřevěných sudů, kde spontánně kvasil. Víno má krásnou, středně tmavou barvu s charakteristickou jiskrou. Kyselost je vyvážená, chuť příjemně ovocná a osvěžující. Příjemně si ho nachlaďte a nechte se okouzlit také.
Vinařství
Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že má tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to má dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií.
Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství.
Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.
Ostatní vína z vinařství