PÉT-NAT LUNARIA 2022 SAUVIGNON, VAJČNERmoravské zemské víno
380 Kč vč DPH
1 ks ihned k odeslání
Popis
Lunaria 2022 je další peckou z produkce mladého a osobitého vinařství Vajčner. Jde o perlivé víno typu PÉT-NAT z hroznů odrůdy Sauvignon. Vyrobené je spontánním kvašením ve skleněných nádobách a následným dokvášením v lahvích s poměrem 8 g/l zbytkového cukru.
Ačkoliv jde o Sauvignon, my jsme to na první přivonění nepoznali; tím se víno od ostatních nápojů vyrobených z této odrůdy odlišuje. V chuti naopak odrůdu odhalíte okamžitě, je totiž výrazně ovocná a suchá s minerální dochutí. Podobně jako jiné PÉT-NATy je i Lunaria velmi lehké a dobře pitelné víno.
Lunarii milují z naší crew nejvíce Karel a Simon, kteří po ní sahají až neobvykle často.
Vinařství
Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.
Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.
Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.
Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.
Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“
Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.
Ostatní vína z vinařství