OMG PÉT-NAT Weiss Bio 2023, Gsellmann
485 Kč vč DPH
Popis
Zkratku “OMG” převzatou z anglicky vedené elektronické komunikace vás nově naučíme používat ve významu “Oh my Gsellmann”, tedy tak, jak ji na lahvích svých PÉT-NATů, přírodně perlivých vín, používá Andreas Gsellmann, vinař s organickou certifikací, který hospodaří v rakouské oblasti Burgenland. Až ochutnáte jeho bílý PÉT-NAT, pochopíte, proč ho tak Andreas označuje. My se za hlavu chytáme pokaždé, když se ho napijeme, toto je totiž absolutní vrchol našeho portfolia!
Víno je vyrobeno z tradiční německé odrůdy Scheurebe. Hrozny sklízely poctivé ruce rodiny Gsellmann a nohy z nich i vylisovaly šťávu. Ta ještě strávila chvíli v přítomnosti slupek, z nichž si vzala barvu a výraznější aroma. Mošt pak částečně kvasil v ocelových nádobách a použitých sudech a finální fermentace probíhala v uzavřené lahvi, čímž vzniklo příjemně perlivé letní víno s nízkým obsahem alkoholu (10,5 %), které nezkazí žádnou párty. Jak napovídá odrůda, víno je příjemně ovocné, voňavé a zábavné.
Vinařství
Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že má tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to má dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií.
Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství.
Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.
Ostatní vína z vinařství