TRAMINER 2020 BIO ORANŽ, GSELLMANN
565 Kč vč DPH
Popis
Na návštěvě ve vinařství Andrease Gsellmanna, rakouského mistra naturálních vín z oblasti Burgenland, jsme dostali jedno víno ochutnat ještě před lahvováním. Přímo z obrovského ocelového tanku, kde víno spokojeně odpočívalo, nám Andreas odlil právě svůj Tramín macerovaný na slupkách až do oranžova. Okamžitě jsme trvali na tom, aby nás tímto vínem bohatě zásobil. Tak jsme ho pro vás přivezli. Seznamte se s jednou z nejjemnějších “oranžád”, jež jsme doposud ochutnali.
Po ruční sklizni šly čekalo hrozny Tramínu pošlapání nohama, následovalo odstopkování a čtrnáctidenní macerace v otevřených ocelových tancích. Po vylisování šťávy strávilo víno osm měsíců plného kontaktu s kvasinkami. Lahvováno bez filtrace, s minimálním přídavkem síry nutným ke stabilizaci nápoje.
Nás na vínu zaujala sytá, ale přesto průzračná a jiskrná barva, kterou doprovází příjemně voňavé aroma lučních květin a ovoce, jaké známe z Tramínu. Chuť je hluboká a dlouhá, přesto elegantní a jemná. Celá lahev vám může vydržet po dlouhý večer, toto víno chce být popíjeno pomalu a v klidu, s otevřenou a usazenou myslí.
Vinařství
Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že má tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to má dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií.
Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství.
Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.
Ostatní vína z vinařství