TAMJANIKA 2022 ORANŽ, MAURER
495 Kč vč DPH
Popis
Vinohrad, na kterém vyrostly hrozny tradiční aromatické odrůdy Tamjanika, vysázel srbský vinař Oszkar Maurer v roce 2008 na panonské půdě, která byla po dlouhá desetiletí opuštěná a nikdy nebyla ošetřována herbicidy, insekticidy, hnojivy ani absorbenty. Půda zůstává čistým místem a tato strmá oblast, obklopená lesy a křovinami, bohatá na divokou přírodu a minerály, vytváří ideální podmínky pro pěstování hroznů.
Odrůda Tamjanika byla na hoře Tarcal (Fruška Gora) přítomna po staletí, než ji během epidemie révokazu zcela zničil. V Karlovci (Sremski Karlovci) se odrůda dlouho nepěstovala, ale Oszkar se rozhodl ji v roce 2008 opět vysadit.
Hrozny byly sklizeny v plné zralosti, přičemž zhruba 15 % bobulí bylo sušených, což víno obohatilo o další vrstvu komplexity. Po sklizni byly hrozny jemně pomačkány a nechaly se 5 dní macerovat na slupkách, což víno nasytí výrazným aromatem a charakterem. Poté víno 16 měsíců zrálo ve starých 500litrových sudech, čímž získalo krásnou eleganci a hloubku.
Výsledkem je jemně oranžové víno s krásně minerálním charakterem, které dokonale odráží terroir a přirozený přístup Oszkara. Tamjanika 2022 je víno, které se úžasně pije, a není divu, že si ho oblíbili i michelinské restaurace po celém světě.
Pokud chcete ochutnat něco opravdu výjimečného, co spojuje historii, přírodu a inovativní přístup, rozhodně byste toto víno měli vyzkoušet.
Vinařství
„Víno není jen nápoj, je to příběh místa, odkud pochází.“
Oszkar Maurer, jeden z nejuznávanějších vinařů střední Evropy, je opravdovým mistrem svého řemesla. Jeho vína nejsou jen o tradici, ale o skutečném umění. Každá láhev nese charakter regionu, hluboký respekt k přírodním procesům a inovace, které posouvají hranice naturálního vinařství.
Oszkar je jedním z průkopníků naturálních vín, který inspiruje mladší generace vinařů a aktivně propaguje vinařskou tradici panonské pánve, jednoho z nejstarších vinařských regionů v Evropě. Jeho vína jsou oceňována po celém světě a najdete je na vinných lístcích těch nejlepších michelinských restaurací, včetně ikonické Nomy v Kodani. Vína Oszkara Maurera si oblíbili someliéři a milovníci vína nejen v Evropě a USA, ale také v Asii.
Oszkarovy vinice se rozkládají na 16 hektarech v srbských oblastech Srem a Subotica. Každé víno vzniká z odrůd, které jsou autochtonní – tedy původní, zakořeněné v této oblasti po staletí. V Sremu, na svazích pohoří Fruška Gora, se rozkládá 9 hektarů vinic, kde se pěstují bílé odrůdy jako Sremská zelenika, Furmint, Bakator a Tamjanika, spolu s červenými Kadarka a Frankovka. Submediteránní klima, bohatá půda plná minerálů a více než 200 slunečných dní ročně dávají vzniknout vínům s jedinečnou mineralitou a vyváženou kyselostí.
Na vinicích v Subotici, kde se nachází některé z nejstarších keřů révy v regionu, pěstuje Oszkar například 142 let starou Kadarku, Kevedinku nebo Bakator. Písčitá půda a dlouhá historie těchto vinic propůjčují vínům neuvěřitelnou hloubku a jedinečný charakter.
Oszkarovy metody jsou zakořeněné v respektu k přírodě. Nepoužívá chemii, vína nefiltruje a většinu lahvuje bez přidání síry. Vedle těchto tradičních přístupů však neustále inovuje – experimentuje s karbonickou macerací, pozdní sklizní hroznů s botrytídou a opakovanou fermentací spojenou s macerací během tří let. Každý z těchto postupů dává jeho vínům nezaměnitelný charakter, který oslovuje znalce i milovníky vína po celém světě.
Každá láhev Oszkarova vína je zážitkem – propojením terroir, tradice a nekonečné vášně. Jeho vína jsou velice bohatá, elegantní a dokonale reprezentují jedinečnost regionu, ze kterého pochází. Ať už si vyberete vína jako Kadarka, Furmint nebo Tamjanika, čeká vás cesta plná autentických chutí a emocí.
Jsme nesmírně hrdí, že můžeme Oszkarova vína přinášet na český trh. Ochutnejte jeho mistrovská díla a objevte, proč jsou považována za klenoty naturálního vinařství, které oslavují harmonii mezi člověkem a přírodou.
Ostatní vína z vinařství