menu

KADARKA KRISZTUS 2022, MAURER

Odrůda
Kadarka
Vinařství
Oszkár Maurer
Ročník
2022
Zbytkový cukr
0,70 g/l
Obsah kyselin
8,48 g/l
Alkohol
14 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Srbsko
Vinařská oblast
Srem
Podoblast
Sremski Karlovci (Fruška Gora)
Viniční trať
Krisztus
Půda
jílovitá, vápenatá, sedimentární kameny, vulkanické horniny
Sklizeň
mezi 1. a 6. říjnem s lehkou botrytidou
Stáří keřů
2009
Macerace
10 dní
Zrání
18 měsíců v použitých sudech
Vyrobeno lahví
1600
Podávat při
12 °C

585  vč DPH

+
Katalogové číslo: 2025000000035 Kategorie: , ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Kadarka Krisztus 2022 je další výjimečné víno z produkce našeho přítele, balkánského naturálního vinaře Oszkara Maurera, kterého jsme navštívili na podzim 2024. Toto víno nás naprosto uchvátilo svou energií, divokým charakterem a hloubkou. Pochází z vinice Krisztus v oblasti Fruška Gora poblíž Sremski Karlovci a je výsledkem jedinečného přístupu Oszkara k pěstování révy – keře zde zůstávají zcela neprořezané, což umožňuje révě přirozený vývoj. Tento přístup je součástí jeho dlouhodobého experimentu s mutantními klony Kadarky, které mají extrémně nízký výnos – pouhých 200 gramů na keř.

Terroir tvoří kombinace jílovitého a vápencového podloží se sedimentárními kameny a vulkanickými horninami, což vínu dodává výraznou mineralitu a strukturu. Hrozny byly sklizeny mezi 1. a 6. říjnem 2022, přičemž část byla ovlivněna ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, což vínu přidává další vrstvu komplexity. Po desetidenní maceraci spontánně fermentovalo na vlastních kvasinkách a zrálo 18 měsíců v malých použitých dubových sudech. Lahvováno bylo nefitrované, samospádem a bez jakýchkoliv přídavků síry.

Kadarka Krisztus 2022 přináší živé tóny červených třešní, malin a brusinek, doplněné jemnými květinovými nuancemi. V chuti dominuje intenzivní ovocnost, následovaná svěží kyselinou, přesně podle vize Oszkara Maurera pro vína z Frušky Gory. Díky nízkému výnosu, drobným hroznům a dlouhému zrání ve dřevě získává víno nádhernou hloubku a energii, která dokonale odráží jeho jedinečný původ.

Vyrobeno bylo pouhých 1 600 lahví této unikátní Kadarky, která je dokonalým odrazem divokého charakteru svého terroiru. Doporučujeme vychutnávat ve společnosti dobrých přátel – a ideálně s hostinou, jakou nám sám Oszkár připravil při naší návštěvě. Na to nikdy nezapomeneme – a vy na toto víno také ne.

Vinařství

„Víno není jen nápoj, je to příběh místa, odkud pochází.“

Oszkar Maurer, jeden z nejuznávanějších vinařů střední Evropy, je opravdovým mistrem svého řemesla. Jeho vína nejsou jen o tradici, ale o skutečném umění. Každá láhev nese charakter regionu, hluboký respekt k přírodním procesům a inovace, které posouvají hranice naturálního vinařství.

Oszkar je jedním z průkopníků naturálních vín, který inspiruje mladší generace vinařů a aktivně propaguje vinařskou tradici panonské pánve, jednoho z nejstarších vinařských regionů v Evropě. Jeho vína jsou oceňována po celém světě a najdete je na vinných lístcích těch nejlepších michelinských restaurací, včetně ikonické Nomy v Kodani. Vína Oszkara Maurera si oblíbili someliéři a milovníci vína nejen v Evropě a USA, ale také v Asii.

Oszkarovy vinice se rozkládají na 16 hektarech v srbských oblastech Srem a Subotica. Každé víno vzniká z odrůd, které jsou autochtonní – tedy původní, zakořeněné v této oblasti po staletí. V Sremu, na svazích pohoří Fruška Gora, se rozkládá 9 hektarů vinic, kde se pěstují bílé odrůdy jako Sremská zelenika, Furmint, Bakator a Tamjanika, spolu s červenými Kadarka a Frankovka. Submediteránní klima, bohatá půda plná minerálů a více než 200 slunečných dní ročně dávají vzniknout vínům s jedinečnou mineralitou a vyváženou kyselostí.

Na vinicích v Subotici, kde se nachází některé z nejstarších keřů révy v regionu, pěstuje Oszkar například 142 let starou Kadarku, Kevedinku nebo Bakator. Písčitá půda a dlouhá historie těchto vinic propůjčují vínům neuvěřitelnou hloubku a jedinečný charakter.

Oszkarovy metody jsou zakořeněné v respektu k přírodě. Nepoužívá chemii, vína nefiltruje a většinu lahvuje bez přidání síry. Vedle těchto tradičních přístupů však neustále inovuje – experimentuje s karbonickou macerací, pozdní sklizní hroznů s botrytídou a opakovanou fermentací spojenou s macerací během tří let. Každý z těchto postupů dává jeho vínům nezaměnitelný charakter, který oslovuje znalce i milovníky vína po celém světě.

Každá láhev Oszkarova vína je zážitkem – propojením terroir, tradice a nekonečné vášně. Jeho vína jsou velice bohatá, elegantní a dokonale reprezentují jedinečnost regionu, ze kterého pochází. Ať už si vyberete vína jako Kadarka, Furmint nebo Tamjanika, čeká vás cesta plná autentických chutí a emocí.

Jsme nesmírně hrdí, že můžeme Oszkarova vína přinášet na český trh. Ochutnejte jeho mistrovská díla a objevte, proč jsou považována za klenoty naturálního vinařství, které oslavují harmonii mezi člověkem a přírodou.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu