menu

ZU TISCH BIO 2023, BÍLÉ SUCHÉ, GSELLMANN

Odrůda
Cuvée: 30% Scheurebe 2023, 25% Veltlínské zelené, 15% Ryzlink vlašský, 15% Neuburger, 10% Muškát Ottonel, 5% Tramín
Vinařství
Andreas Gsellmann
Ročník
2023
Zbytkový cukr
1,0 g/l
Obsah kyselin
5,0 g/l
Alkohol
12,5 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Rakousko
Vinařská oblast
Burgenland
Podoblast
Neusiedlersee
Vinařská obec
Gols

365  vč DPH

+
Katalogové číslo: 2024000000013 Kategorie: , ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Rakouského organického vinaře Andrease Gsellmanna jsme na jaře 2024 navštívili v jeho vinařství. Ochutnali jsme většinu jeho produkce, prohlédli si jeho hospodářství a strávili s s ním i jeho rodinou příjemný večer v malebné vinařské vesnici Gols v oblasti Burgenland. Toto víno je symbolem pohostinnosti, kterou nás Andreas zahrnul. Zu Tisch je totiž v němčině výzva pro připojení se k prostřenému stolu v příjemné společnosti. 

Bílé víno Zu Tisch je kompozicí odrůd 30% Scheurebe, 25% Veltlínské zelené, 15% Ryzlink vlašský, 15% Neuburger, 10% Muškát Ottonel, 5% Tramín. Po ruční sklizni byla šťáva z hroznů vylisována pošlapáním nohama, pak její cesta vedla do dřevěných sudů a ocelových nádob, kde jedna část fermentovala na slupkách a druhá bez kontaktu. K propojení obou částí došlo až před lahvováním, tedy na jaře. Bez filtrace, minimum přidané síry. 

Víno je suché a má živou nažloutlou barvu, kontakt se slupkami se postaral o zvýšenou aromatičnost Sauvignonu, a to jak na nose, tak v ústech. Kyselina je příjemná a vyvážená. Chuť je dynamická a neustále se vyvíjí do překvapivých poloh. Velmi doporučujeme víno vyzkoušet v okruhu přátel či rodiny během společného stolování, například s tradičním tyrolským speckem, jak jsme si ho užili my. 

Vinařství

Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií. 

Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství

Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu