menu

Téthys 2022, bílé suché, Vajčnermoravské zemské víno

Odrůda
Rulandské šedé, Rulandské bílé, Veltlínské zelené
Vinařství
Martin Vajčner
Ročník
2022
Přívlastek
moravské zemské víno
Alkohol
13,0 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Znojemská

425  vč DPH

+

1 ks ihned k odeslání

Katalogové číslo: 2023000000035 Kategorie: ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

O vínech od našeho kamaráda Martina Vajčnera bychom mohli vyprávět celé večery, ale nejlepší bude, když vyprávění necháme na samotných vínech. Kdybyste se zeptali cuvée Téthys, jaký je jeho příběh, museli bychom se vrátit o miliony let zpátky. Vinice, z níž jeho hrozny pochází, totiž leží na sedimentu třetihorního moře zvaného právě Téthys

Téthys, neboli třetihorní cuvée, je kompozicí hroznů odrůd Rulandské šedé, Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Po ručním sběru šly hrozny do kádě, kde byly pošlapány nohama, potom ještě mošt prošel tříhodinovou macerací na slupkách a třapinách. Víno poté spontánně kvasilo a zrálo v rakouských dubových sudech a moravských amforách. Lahvováno bylo bez přídavku síry a bez filtrace. Víno je suché a ze soudku pěkně zakulacené

A jak už je u Martinových vín dobrým zvykem, požitek je nachystán snad pro všechny smysly. Nejen že se nemůžeme nabažit jeho vín, ale etikety na jeho lahvích nás fascinují ještě dlouho po jejich dopití

Vinařství

Martina Vajčnera, mladého, sympatického znojemského vinaře, který se orientuje na naturální vína, jsme si všimli, když poskytl rozhovor v jednom nejmenovaném podcastu. Naše první setkání s ním proběhlo v Táboře na festivalu naturálních vín Bottled Alive, kde jsme s Martinem a jeho ženou Monikou degustovali jejich lahodná vína. Milí lidé a dobré víno rovná se skvělá spolupráce

Nejlépe způsob Vajčnerovy práce s vínem popíšeme tak, když ocitujeme přímo jeho: „Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu