Jak si vybrat bílé víno?
Milý zákazníku, jak si nejčastěji objednáváš víno? Máš chuť na “decku suchého bílého”? Je barva vína to, kde končí tvé rozlišovací schopnosti výběru? Pro začátek to jistě stačí, ale skutečně jen pro začátek. Pojďme si společně zkusit vybrat bílé víno trochu blíže.
Milý zákazníku, jak si nejčastěji objednáváš víno? Máš chuť na “decku suchého bílého”? Je barva vína to, kde končí tvé rozlišovací schopnosti výběru? Pro začátek to jistě stačí, ale skutečně jen pro začátek. Pojďme si společně zkusit vybrat bílé víno trochu blíže.
Jako bílá jsou označována vína, která mají světlou a průzračnou barvu, v tom se nesplete téměř nikdo. Kupodivu ale nemusí jít jen o vína vyrobená z bílých hroznů vinné révy, jako jsou Chardonnay, Riesling Rýnský nebo Sylvánské, poněvadž i z modrých odrůd, často například z Pinot Noir, lze vyrobit bílé víno. Ve francouzštině pro ně máme označení Blanc de Noir, v češtině jim říkáme Klarety. To jen tak pro pořádek.
Kromě barvy je však odrůda vína dalším důležitým rozpoznávacím znamením při výběru. Již zmíněné svěží a šťavnaté odrůdy Chardonnay, Riesling Rýnský či Veltlín zná každý, milovníkům voňavějších vín doporučujeme Sauvignon, Tramín nebo Muškát.
Velkým tématem je poměr zbytkového cukru ve vínu – máš chuť na suché, polosuché, polosladké nebo sladké?
V poslední době je také velkým tématem celkový přístup vinaře k výrobě vína. U nás v The Vinotéce rozlišujeme vína na naturální (vyrobená prapůvodními postupy) a moderní. Za naturálními víny hledejte více přírodu, za těmi moderními zase spíše člověka.
Při výrobě naturálních vín vinař do organických procesů pěstování a výroby vstupuje jen minimálně, využívá co nejméně chemických prostředků, a snaží se naopak ony organické procesy podporovat.
Naturální vína jsou živá a neustálená, na čemž má velký podíl minimální využití umělých konzervantů, jako je oxid siřičitý, který víno chrání před oxidací. Bez něj si moderní vinaři uchovávání vína v lahvi neumí představit. Naturální způsob výroby vína jde jinou cestou; vinaři buď omezí užití síry na minimum, nebo při jeho výrobě využijí metodu, při které si víno vyrobí konzervanty samo. Například pokud je víno nalahvováno ještě před dokvašením. Další praktickou poučkou ale je, že čím méně síry ve vínu je, tím menší bolehlav tě po ránu čeká.
Co bys měl také určitě zvážit, je prostředí, v jakém víno kvasilo a zrálo. Máš chuť na něco lehčího a svěžejšího? Pak ti doporučujeme vína vyrobená v nerezových nádobách, které do chuti vína nijak nevstupují a dovolí odrůdě udržet si charakteristické vlastnosti.
Nebo máš naopak náladu na něco komplexnějšího a kulatějšího? Zkus vína, která kvasila či zrála v dřevěném sudu, z něhož se do chuti vína podepsaly právě i tóny dřeva, v případě barrique, francouzských vypálených sudů, i tóny vypáleného povrchu.