Degustace Vinné Sklepy Kutná Hora v The Vino 1.6.2023
Na Moravě ještě neuměli psát, lezli po stromech a my už jsme dělali víno a zapisovali do Kosmovy Kroniky,” říká s lehkou nadsázkou Lukáš Rudolfský z vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, jež založil roku 2002 jeho otec.
“Na Moravě ještě neuměli psát, lezli po stromech a my už jsme dělali víno a zapisovali do Kosmovy Kroniky,” říká s lehkou nadsázkou Lukáš Rudolfský z vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, jež založil roku 2002 jeho otec. Jedna z prvních literárních zmínek o vinařství ve Střední Evropě se podle něj týká právě vinařské tradice na kutnohorsku, nikoliv jižní Moravy. Kdo se zúčastnil naší první letošní degustace, seznámil se s kutnohorskými naturálními víny důkladně, stejně tak jako s teoretickými obrysy jejich výroby.
Jako na každé naší degustaci postává před The Vinotékou netrpělivý hlouček a bezstarostně očekává první vzorek. Zněť hlasů odrážejících se od stěn malešické betonové zástavby utichne až ve chvíli, kdy se poslední sklenice naplní degustační deckou a Lukáš začne s vyprávěním.
Ochutnávku otevírá Muller Thurgau, ideálním a lehkým vínem pro každodenní pití. Vinné sklepy Kutná Hora si zakládají na tom, aby se ve vínu vždy projevily charakteristické rysy terroir. V tomto případě hrozny pochází z viniční trati Nad Kapličkou, jejíž půda obsahuje vápenité sedimenty druhohorního moře.
“Naše vína vypěstovaná na tom vápenitém sedimentu jsou v ústech o něco kratší, ale v prostředku chuti zůstává kulatost a opulentnost vína a zaprášenost jemnou křídou,” vysvětluje Lukáš a dodává, že každý vnější technologický zásah do výroby vína ubírá na možnosti projevu viniční tratě. “Jestliže do vína nepřidáváte žádné taniny, nemáte řízené kvašení, přidané kvasinky, v tom víně by se měl zobrazit charakter půdy, ve které vinná réva roste. Chceme ochutnat to místo, kde víno roste.”
První vzorek už máme všichni vypitý; do mě vstupuje lehká euforie a těším se na PÉT-NAT Karlův Punk z odrůdy Muškát Ottonell, který by měl podle degustačního listu následovat. Lukáš ale ještě popisuje vinici s krásnou polohou, zatímco kroutí vínem ve sklenici, popíjí ale pouze naoko; hned ho vyplivne do nádoby, kterou má za zády. Má před sebou totiž ještě dlouhou cestu autem zpátky do Kutné Hory, kde na něj čeká 80 hektarové hospodářství, celé vedené v takzvaném biodynamickém režimu.
“Máme asi 45 hektarů vinic; zbytek je orná půda, sady a pastviny. Snažíme se, aby byl náš podnik uceleným organismem minimálně závislým na cizích vlivech. Vinice hnojíme pouze organickou hmotou; k tomu chováme zhruba 150 kusů ovcí, sami si také pěstujeme obilniny na jejich krmení; jinde zase pěstujeme bylinky, z nichž vyrábíme extrakty na ošetřování vinic, jež nám slouží místo chemických látek. Veškerá naše produkce je tedy ekologická, v Bio kvalitě,” popisuje Lukáš principy hospodaření vinařství, které má jako jediné v ČR prestižní certifikát Deméter pro biodynamické zemědělství. ”V praxi to znamená, že se o tu půdu musíte starat tak, aby například za 20 let byla vitálnější a zdravější, než jste na ní začali hospodařit a mohli jste ji další generaci předat v dobrém a zdravém stavu,” vysvěluje sympatický vinař, zatímco rozlévá druhé víno, Karlův Punk, který jsme si oblíbili už od doby, kdy jsme ho naskladnili poprvé.
Lukáš začne s dalším výkladem, během něhož svírá v ruce lahev s etiketou, na níž je vyobrazen Karel Schwarzenberg s graficky přidaným “čírem”. “Jak by se to víno asi prodávalo, kdyby byl na etiketě Zeman?” šeptá mi do ucha pobavený Martin, který už má svou degustační porci dávno v sobě, a nepochybně naráží na Karlova úhlavního soka v prezidentském klání 2013. Je tady veselo.
Víno s knížetem na lahvi naráží na fakt, že před dvěma lety Schwarzenberg vstoupil do Vinných sklepů Kutná Hora majetkově. “Od roku 2011 vyrábíme takzvané Winepunky, které u nás nemají velkou tradici a jsou to specifická vína. Když jsme se s Karlem potkali poprvé, dali jsme mu ochutnat toto víno a on nám na to řekl, že toto by chtěl chlastat. Tak jsme odlehčili etiketu, dali jsme tam jeho portrét a Karlův punk byl na světě,” popisuje Lukáš zrod jejich přírodně perlivého vína se svérázným vizuálem.
“Běžnému zákazníkovi se nelíbí, že jsou ta vína zakalená a myslí si, že jsou zkažená. Lidé to ještě moc neznají, ale ta vína jsou velmi dobře pitelná,” pochvaluje si Lukáš, opět zmíní osobitý projev terroir a připravuje další vzorky, tentokrát Riesling Rýnský, srdcovou odrůdu vinařství, a to hned ve dvou ročnících.
První Riesling je ročník 2022, mladé víno z výjimečné loňské sklizně; velmi minerální, široké a svěží. To jsme porovnali s vyzrálým Rieslingem z roku 2019, s tóny medu, lipoviny, vanilky, což by měly být projevy sudu, v němž víno zrálo zhruba rok. Ročník 2019 je tím pádem i mnohem plnější a strukturovanější. Já se jako vždy přikláním k soudku.
S přibývajícími vzorky chytá Lukáš ten správný zápal a snaží se nás více zasvětit do technologií výroby naturálních vín. “Hrozny sklízíme podle kyselosti, nikoliv podle obsahu cukru. U naturálních vín jsou kyseliny nezbytné, aby se vína nemusela filtrovat a dávat do nich větší množství síry,” vysvětluje Lukáš, když rozlévá další vzorek, Chardonnay 2019, opět z viniční trati Nad Kapličkou a opět vyzrálé v dubovém sudu.
“Používáme pouze nezbytné množství síry k tomu, aby víno nezoxidovalo. Oproti konvenčním vinařům jí používáme minimálně o polovinu méně, což poznáte hlavně na tom, že druhý den z vína nebolí hlava,” dodává Lukáš, zatímco my dopíjíme Solaris, pěkné a lehce aromatické víno, a hned navazujeme mladým sektem cuvée Kuks vyrobeným tradiční metodou kvašení v lahvi, který je kompozicí odrůd Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc a Tramínu bílého.
Dalším vzorkem je naše nejprodávanější víno z produkce Kutné hory a pravděpodobně i favorit celé degustace – Tramín kořenný, opět z viniční tratě Nad Kapličkou, takže opět z podloží vápenatých sedimentů druhohorního moře. Po tom, co už nevím pokolikáté zazní cinknutí skleniček, které dodává večeru jakýsi pravidelný rytmus, se dovídáme, že víno zrálo v nevypáleném dubovém sudu a že odrůda Tramín kořenný není tak expresivní a aromatická jako Tramín červený a vyniká spíše typickou kořenitostí a kandovaným zázvorem.
Po tramínu přecházíme na rosé z odrůdy Pinot Noir. “Do tohoto počasí úplnej zázrak,” glosuje Karel a s nadšením se obrací na zbytek degustátorů. ”Moc nad tím nepřemýšlejte a pijte,” vstupuje do toho Lukáš. Mluví o tom hezky, ale ve finále je to skutečně o tom, zda víno chutná, či nikoliv, říkám si, když po xtém vzorku začíná můj analytický aparát lehce ochabovat, ale těším se na další Pinot Noir, tentokrát už jako červené víno rok uleželé v dubovém sudu; jemné, světlé s elegantní strukturou a menším obsahem taninů.
Během ochutnávky lehkého “červa” udělá Lukáš ještě jednu zastávku u biodynamického hospodaření; tentokrát ale otevírá sociální stránku podniku. “Jako biodynamický podnik zaměstnáváme lidi, kteří jsou dlouhodobě znevýhodněni na trhu práce. Jedním z nich je náš team leader Jana, která je dlouhodobě upoutaná na invalidní vozík; je to velmi silná osoba. Svého času se rozhodla, že se stane modelkou. Byla to první invalidní modelka ve střední Evropě, fotila pro Playboy, ale ty časy už jsou pryč,” vypráví Lukáš a představuje nám poslední vzorek, další Pinot Noir, hlavní odrůdu vinařství. Víno má aroma velmi typické pro odrůdu – mandle namočené do vody, čokoláda, černá třešeň.
Lukášův výklad končí potleskem a Karlovou výzvou k dalšímu popíjení – ještě zbývá několik otevřených lahví. Na Lukášovi, s nímž jsme se hned skamarádili, je vidět, že se mu ještě nikam nechce, což poté sám se steskem v hlase přiznává. Naše malešická komunita se mu, zdá se, zalíbila. Ještě před tím, než se vydá na cestu, nás zve na návštěvu do Kutné Hory. Já se v Malešicích ještě zdržím, nejprve ale zamířím ke stolu se skvělým občerstvením, které jako vždy připravila Alex. Čeká mě totiž ještě minimálně hodinové hudební vystoupení.