OMG PÉT-NAT ROSÉ Bio 2023, Gsellmann
485 Kč vč DPH
Popis
Jak sám Andreas Gsellmann, organický vinař z rakouského Burgenlandu, přiznal, jeho lehké a příjemně pitelné PÉT-NATy, neboli přírodně perlivá vína, jsou perfektní hned na snídani. Následují také současný trend nápojů s nízkým obsahem alkoholu – OMG Rosé má voltáž pouhých 10 %. My jsme s nimi začínali náš druhý den putování po naturálním vinném festivalu Raw Wine a ohromily nás tak, že jsme pro ně osobně dojeli až do Andreasova vinařství. A právě tímto vínem nás osvěžil ještě předtím, než jsme se vydali objevovat jeho hospodářství. Jestli musíte něco vyzkoušet, je to skutečně toto víno – naprostý top našeho portfolia!
OMG (Oh my Gsellmann) PÉT-NAT Rosé je ze sta procent Svatovavřinecké, ruční sklizeň, pošlapání hroznů nohama, dvouhodinová macerace na slupkách, částečná fermentace v ocelových tancích a použitých sudech a následné dokvášení v lahvi pod korunkovým uzávěrem, aby oxid uhličitý zůstal tam, kde má. Výsledkem je příjemné perlivé a osvěžující “roséčko” s lahodně ovocným nádechem, který příjemné pohladí na patře a po polknutí zanechá jemnou krémovou dochuť.
Vinařství
Mladý vizionář, jemuž ale nechybí úcta k tradici. Takový je rakouský vinař Andreas Gsellmann, s nímž jsme se seznámili během našeho putování po Raw Wine, festivalu naturálních vín. Že má tento sympaťák stejnou krevní skupinu jako my, jsme poznali hned podle jeho ležérního lifestylu, který se koneckonců odráží i v jeho produkci vín. Že to ale není žádný punk a Andreas to má dobře vymyšlené, naopak ukazují jeho sofistikované etikety snoubící motivy klasického umění v kombinaci s neotřelou a svéráznou typografií.
Každé z jeho vín pro nás bylo jedinečným zážitkem, o čemž jsme se ujistili, když jsme navštívili jeho vinařství v malebné vesnici Gols v rakouském Burgenlandu a všechna vína opět přechutnali v jejich přirozeném prostředí. A kupodivu nechutnala ani lépe, ani hůře, ale úplně stejně báječně, jak jsme si je pamatovali z prvního dojmu – dynamická vína, jejichž dojem se stále mění a vyvíjí, a to jak ve vůni, tak v chuti. Všechna vína jsou navíc fermentována pouze spontánně a stabilizována jsou za pomocí siřičitanů pouze v nutném množství.
Andreasovo vinařství s vinicemi o rozloze 15 hektarů je středně velké a moderní, přesto se zde ke sklizni hroznů používají především ruce a k presování šťávy z nich zase nohy. K tomu mu pomáhá jeho rodina v čele s jeho otcem, vinařem v důchodu, který tuto rodinou tradici začal společně se svým bratrem. Nejlépe však tento příběh vypráví Andreasova vína, která si oblibu získala především na druhé části zeměkoule, konkrétně v Japonsku a USA. Že jsme Andreasův talent na výrobu vína objevili my a přivezli ho k nám do Malešic, byla možná náhoda, avšak našemu instinktu na dobré lidi bezmezně důvěřujeme.
Ostatní vína z vinařství