Náš příběh
Byla to právě sklenice vína, která nás provázela od samého začátku našeho životního dobrodružství, když jsme se my dva seznámili.
A právě již tady se začal psát náš příběh.
Bavilo nás víno nejen pít, ale především jej poznávat ze všech různých perspektiv. Naše dlouhé degustační večery nad sklenkou vína a debatování o jejich charakteristice, původu a dalšího bádání nás přivedlo k myšlence otevřít si vlastní vinotéku.
Karel byl ovlivněn vzpomínkou jak na svého dědečka, který ve Slezsku provozoval vinárnu, tak i svým blízkým kamarádem Kubou, který se tímto oborem ubíral taktéž. Zásadní roli však sehrála naše upřímná láska k vínu.
Jako když blesk uhodí z čistého nebe jsme se dozvěděli o možnosti pronájmu prostoru v naší malešické zástavbě. Neotáleli jsme, prostor jsme si pronajali, navázali první přátelství s několika vinaři a s pomocí našich kamarádů Martina a Tomáše jsme se pustili do práce s výstavbou The Vinotéky.
A téměř po dvou měsících práce a takřka po roce našeho vztahu se nám v srpnu 2020 podařilo otevřít The Vinotéku .
Několik našich přátel včetně našich rodin si ťukalo na hlavu, proč zrovna v době, kdy je pandemie v plném proudu a jiné podniky jsou nuceny svůj provoz zastavit, si chceme otevřít vinotéku. My ale zkrátka cítili, že to je ta naše správná cesta. A troufáme si říct, že byla.
První rok našeho provozu jsme se v oboru naučili spoustu věcí. Odstartovali jsme na vlně klasických moderních vín, ale postupem času a s přibývajícími zkušenostmi se nám stále více zamlouvaly myšlenky naturálních vinařů, jejich způsob vinifikace a především vína, která jsme od nich ochutnávali.
Vzali jsme si tedy za úkol šířit myšlenku prapůvodních způsobů výroby vína i mezi své zákazníky a neustále se rozvíjející komunitu, která se okolo našeho podniku začala tvořit. Tou dobou se k nám připojil Štěpán, první člen naší crew. A šlápli jsme do toho.
Koncem druhého roku se k nám připojil Simon, další pirát z Malešic, který do našeho provozu zapadl s grácií a naše synergie zafungovala na jedničku.
A na cestě do naší ne-vinné crew se postupně přidaly Klárka, Lucka a Anežka, které jsou dnes již nedílnou součástí naší posádky.
Pořádali jsme degustace s našimi vinaři pro lokální klientelu a paralelně s tím začali pracovat na novém e-shopu pro zákazníky i mimo Malešice. Naši příznivci přibývali, milovníci přírodně vyráběných vín také a stejným tempem se rozrůstalo i naše portfolio vinařů. 🙂
Za tu dobu jsme už celkem vyrostli, ale naše základní myšlenka skleničky vína, jež nás spojila dohromady, zůstává stejná a s tou také k našemu podniku přistupujeme nadále. Všechna vína v naší nabídce proto sami objevujeme, testujeme a především pijeme. Tím pádem na našem e-shopu nenajdete tisícovky lahví. Naopak tam objevíte menší, ale dynamickou nabídku vín, kterou obměňujeme podle toho, co nás baví, čemu věříme a co milujeme pít. 🙂
Na našich začátcích jsme se chtěli zaměřit hlavně na tuzemské vinaře. Avšak poté, co covidová opatření opadla a svět se mohl vrátit do standardního provozu, jsme konečně mohli naplnit naši vášeň, a to spojit vinařský obor s láskou k cestování.
Jedna z prvních cest do zahraničí byla Itálie, konkrétně její sever. A tam se nám podařilo objevit dvě úžasná bio organická vinařství, s nimiž jsme navázali spolupráci.
V létě 2023 nás okouzlila Gruzie a především Portugalsko. Další cesta mířila do regionů Vinho Verde a Dao, kde jsme navštívili několik biodynamických vinařství a opět si plácli s vybranými vinaři.
Rok 2024 nabral závratnou dynamiku. Hned v lednu jsme se totiž pustili do dlouho plánované rekonstrukce naší malešické pobočky. Nový design náš prostor osvěžil a vznikl tak útulný winebarek i s posezením.
No a hned po rekonstrukci jsme se vydali do Paříže na světoznámý festival naturálních vín příznačně nazvaný Raw Wine. Bylo to velké a náročné – ochutnali jsme vína nejen z Francie, ale i z Rakouska a ze Srbska, kam jsme se během roku dokonce vypravili, prohloubili zde přátelství s novými vinaři a přivezli nová vína. Zkrátka jsme usilovně pracovali na zkracování vzdálenosti mezi vámi a skvělými víny z různých koutů Evropy. A ve znamení zkracování se koncem roku 2024 nesla i proměna identity našeho podniku – z The Vinotéky se stalo kratší, úspornější a údernější The Vino a jistou přeměnou směrem k jednoduchosti a přímosti prošlo i naše nové logo.
Se spoustou z vás jsme se stali opravdovými přáteli a je skvělé, že jste všichni součástí našeho příběhu. Pouze díky vám, našim nejlepším zákazníkům, se můžeme rozrůstat dál, a vozit pro vás to nejlepší z našich cest. Dnes už nejsme pouze vinotéka, ale především skvělá komunita.
Tak na naše společné zdraví, přátelé! 🙂
Naše crew
Na vinotéce mám nejraději:
Když mohu objevovat nové příležitosti, jak podnik posouvat dál. Aktuálně se věnuji především rozvoji našeho e-shopu a navazování nových B2B příležitostí.
Nejraději piju: Tomáš Režný, Petr Koráb, Repartido, Gsellmann, Bikicki – defacto vše od těchto úžasných vinařů.
Na vinotéce mám nejraději:
Vinotéku vnímám jako své první dítě a miluji vše, co s ní souvisí. Nejvíce mě baví baví hledat nové možnosti rozvoje, nová vinařství a zlepšovat celý koncept.
Nejraději piju: Především “bublinky” (PÉT-NATy), které jsou zábavné a vždy přinášejí dobrou atmosféru. Z odrůd Chardonnay vyzrálé na dřevě, Pinot noir, Merlot a Montepulciano.
Na vinotéce mám nejraději: The Vino mi dává prostor bavit lidi kolem sebe. Když mi klient řekne: “s tebou se tady vždycky pobavím, zvedneš mi náladu,” moc mě to potěší.
Nejraději piju: Vína z produkce Bikicki, Andreas Gsellmann, Gala a Herzánovi.
Na vinotéce mám nejraději:
Miluju příležitost být mezi lidmi a dělat jim radost dobrým vínem.
Nejraději piju: Biodynamická vína z odrůd Chardonnay a Riesling.
Na vinotéce mám nejraději: Atmosféru, náš sortiment, objevování nových vín a samozřejmě naše zákazníky.
Nejraději piju: Vinařství Bikicki z Fruška Gora, poté Oszkar Maurer.