menu

PÉT-NAT LUNARIA 2022 SAUVIGNON, VAJČNERmoravské zemské víno

Odrůda
Sauvignon
Vinařství
Martin Vajčner
Ročník
2022
Přívlastek
moravské zemské víno
Zbytkový cukr
8 g/l
Alkohol
12,5 % obj.
Objem
0,75 l
Země původu
Česká republika
Vinařská oblast
Morava
Podoblast
Znojemská
Vinařská obec
Jaroslavice
Viniční trať
Na vinicích

380  vč DPH

+

1 ks ihned k odeslání

Katalogové číslo: 2023000000014 Kategorie: , ,
Doprava
Osobní vyzvednutí na pobočce
Zdarma
Doprava Messenger po celé ČR
od 149,- Kč
Doprava Wolt po celé Praze do 60 min
od 125,- Kč

Popis

Lunaria 2022 je další peckou z produkce mladého a osobitého vinařství Vajčner. Jde o perlivé víno typu PÉT-NAT z hroznů odrůdy Sauvignon. Vyrobené je spontánním kvašením ve skleněných nádobách a následným dokvášením v lahvích s poměrem 8 g/l zbytkového cukru. 

Ačkoliv jde o Sauvignon, my jsme to na první přivonění nepoznali; tím se víno od ostatních nápojů vyrobených z této odrůdy odlišuje. V chuti naopak odrůdu odhalíte okamžitě, je totiž výrazně ovocná a suchá s minerální dochutí. Podobně jako jiné PÉT-NATy je i Lunaria velmi lehké a dobře pitelné víno.

Lunarii milují z naší crew nejvíce Karel a Simon, kteří po ní sahají až neobvykle často. 

Vinařství

Martina Vajčnera, znojemského vinaře, který se s naprostým nasazením věnuje naturálním vínům, jsme poprvé potkali na festivalu Bottled Alive. Jeho vína nás okamžitě zaujala, a tak jsme za ním krátce nato vyrazili přímo do sklepa, abychom ještě lépe poznali jeho přístup a filozofii.

Od té doby spolupracujeme už několik let a Martina vnímáme jako jednoho z nejvýraznějších vinařů na domácí scéně. Je to člověk, který vinařstvím opravdu žije – věnuje mu veškerý svůj čas i energii, a na jeho vínech je to znát.

Martin hospodaří na 7 hektarech vinic ve Znojemské vinařské podoblasti – konkrétně na osmi menších vinohradech, které obdělává v certifikovaném ekologickém režimu. Jeho cílem je, aby z vína byla cítit oblast a původ hroznů, a právě proto pracuje s důrazem na terroir: různé geologické složení půdy, nadmořskou výšku, množství srážek nebo mikroklima jednotlivých tratí.

Jeho přístup ke krajině je nejen citlivý, ale také odpovědný k přírodě – v rámci ekologického hospodaření vrací matolíny z vylisovaných hroznů zpět do vinic jako hnojivo, klade důraz na zdravou a živou půdu, zachování druhové pestrosti, a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu v každém kroku výroby.

Nejlépe jeho filozofii vystihnou přímo jeho vlastní slova:
„Zaměřuji se na výrobu vín, ze kterých je čitelná oblast, odkud hrozny pocházejí. Příroda sama určuje, jak budou vína ve výsledku chutnat, proto minimalizuji zásahy ve sklepě. Škála barev, chutí i vůní je tak velmi pestrá a zábavná. Zároveň se snažím, aby má činnost byla v souladu s přírodou i ve vinicích, kde využívám pouze biologické postřiky. Jako základ preventivní ochrany révy považuji především kvalitně provedené zelené práce.“

Martina považujeme za dlouhodobého a velmi cenného partnera a jsme moc rádi, že jeho vína můžeme pravidelně nabízet i vám.

Ostatní vína z vinařství
Welcome to The Vino!
Pro vstup na tyto stránky je podmíněn minimální věk 18 let
Bylo vám již 18 let?
ne ano
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu